Intuïtie – Voelen – Je hart volgen

Pfff soms best lastig… nou ja dat vind ik dan. Zeker in hele drukke tijden wanneer er veel van mij verwacht wordt is het soms lastig om bij mijn eigen gevoel te blijven. Maar oefening helpt!
Ik weet goed dat als ik mijn hart of mijn gevoel volg, dat dat mijn beste keuzes geeft. Maar hoe doe je dat voelen nu in je dagelijkse leven als je hierin zoekende bent?

Door de leefomgeving of de maatschappij waarin we leven zijn we gewend geraakt om na te denken en vooral ons hoofd te gebruiken om een keuze te maken. Laat nu juist je hoofd een belangrijke stoorzender zijn om tot de juiste keuze te komen. Als kind zijnde kon je veel makkelijker je gevoel volgen, er waren nog geen aangeleerde regels, normen of waarden.
Denk eens terug naar het moment bij je moeder in de buik, het hart is het eerste wat tot leven komt bij een foetus. Het hart is het eerste orgaan wat nieuwe informatie kan ontvangen. Via het hart gaat er vervolgens een signaal naar de hersenen en dit geeft een uitwerking in je lichaam. Je voelt letterlijk je hart en lichaam leert daarnaar te luisteren. Hoe rustgevend is het voor een baby om tegen moeders borst te liggen en haar hart te kunnen luisteren? Het is een herkenbaar iets.

De uitdaging als je ouder wordt is het weer te leren luisteren naar je hart. Veel mensen maken tegenwoordig weinig of geen gebruik meer van hun natuurlijke vermogens om te voelen en te luisteren naar je hart.
Het denken wat voortkomt uit je hart is wat we intuïtie van innerlijk weten noemen. Daarop leren vertrouwen is het meest waardevolle wat je jezelf cadeau kunt geven in het leven.
Vertrouwen… trouw zijn aan jezelf, trouw zijn aan jouw waarnemingsvermogen, luisteren dat dat innerlijke stemmetje wat jouw de weg kan wijzen.

Vaak groei je op in een samenleving waarin alles verklaard moet worden. Dingen gebeuren en daar moet een verklaarbare reden voor zijn of oorzaak. Er moet logica inzitten. Denk aan spreekwoorden zoals; laat je niet gek maken, gebruik je nuchtere boeren verstand, en dat gaat allemaal om het rationele stuk.
Je intuïtie heb je van nature en bij de een is deze meer ontwikkeld als bij een ander door; kennis, (levens)ervaring, het aan en invoelen. Soms heb je zoveel pijn gevoeld dat je niet eens meer wil voelen.

Ik wil in dit stukje aanhalen hoe je wel meer zou kunnen gaan voelen, als je dit zou willen.
Vertrouwen op jouw gevoel gaat over; wat zijn jouw behoeftes.
Kiezen vanuit je gevoel, met je hart, is gaan voor wat je écht raakt én belangrijk vindt.

~Als eerste; vertrouw op je buikgevoel. Hoe reageert je buik?
Kies je met je hart? Dan voel je dat in je buik. Of het nu goed is of fout. Want, bij een juiste beslissing geeft het je een waar verliefdheidsgevoel, een blij of positief gevoel. Voelt het daarentegen log en zwaar aan? Als een steen? Dan is je beslissing niet goed. Luister (of voel) naar je buikgevoel.
Wat ik hierin een belangrijk aandachtspunt vind voor ouders; Wees eerlijk naar je kind toe. Heb je bijvoorbeeld ruzie gehad met je partner en komt je kind binnen wat vraagt; wat is er? Dan zijn ouders vaak geneigd te zeggen; er is niets. Een kind voelt gewoon dat er wél iets is. Krijgt het keer op keer te horen (dus tegen zijn gevoel in) nee er is niets, dan zou zijn gevoel dus niet kloppen, dan durft een kind op een gegeven moment niet meer op zijn/haar eigen gevoel te vertrouwen. Wees je hiervan bewust, wees eerlijk en stimuleer juist je kinds buikgevoel. Zo creëert een kind ook steeds meer zelfvertrouwen!

~Zoek stilte op, bij voorkeur in de natuur. Denk aan een wandeling in het bos. Zonder telefoon, zonder afleiding in beweging in de natuur.
Je kunt je gevoel niet dwingen. Dus, moet je een besluit nemen en wil je kiezen met je hart? Ga er dan niet op zitten broeden, want dat werkt niet. Vaak leidt het tot gemaal en gepieker. Je bent er dan veel te dwingend mee bezig. Zoek liever de rust en stilte op. Ga lekker wandelen in het bos of langs het strand. Neem even afstand en laat de boel de boel. Voel de wind, regen, zon et cetera. Breng je geest tot rust en kom in het hier en nu. Ook mediteren helpt. Op een gegeven moment komt je gevoel vanzelf naar boven en ontdek je wat je hart sneller laat kloppen. Krijg je nieuwe ideeën en of inspiratie.

~Begin een dagboek, niet een dagboek met de normale beslommeringen maar een dagboek waarin je bij houdt wat je denkt dat deze dag kan gebeuren, of wie of wat je tegen gaat komen.
Dit is bedoeld om te leren vertrouwen op je intuïtie. Hoe het werkt? Doe elke dag eens een voorspelling over iets en schrijf die op. Bijvoorbeeld: mijn intuïtie zegt dat…. Mijn gevoel geeft aan dat…. Weet je wat de uitkomst is? Dan noteer je die erbij. Of die nu klopt of niet. Na verloop van tijd ontdek je dat je steeds beter naar je hart luistert en goede voorspellingen doet. Vraag je intuïtie eens: ‘Wat wil je me laten weten?’ En voel vervolgens wat het antwoord is. Zo kun je steeds meer op je gevoel gaan vertrouwen.

~Kom uit de comfort zone. Hoe veilig is het als je je rationele stem je laat leiden.
Op je buikgevoel afgaan, is best moeilijk. En zeker in begin voel je je hierin onzeker. Je zult onherroepelijk dat bekende ja-maar stemmetje tegenkomen. Je denken, je rationele stuk. Vaak is dat je angst die spreekt en met allerlei bezwaren en tegenwerpingen op de proppen komt. Dat is niet zo raar, want kiezen met je hart betekent uit je comfortzone stappen het onbekende tegemoet gaan. Laat je daardoor niet leiden. Vertrouw erop dat je gevoel je niet in de steek laat. En… is je keuze niet de juiste? Dan is er nog niets aan de hand. Terugkomen op je besluit kan en mag. En bedenk je, (deze helpt mij bij zoveel beslissingen) wat is het ergste wat me kan gebeuren? Vaak valt dat namelijk reuze mee.

~Ben je je bewust van je dromen?
Je dromen opschrijven kan helpen je vanuit je hart te kiezen. Want, dromen zeggen veel over wat je voelt, denkt, wenst, verlangt of waar je bijvoorbeeld bang voor bent. Je neemt als het ware een kijkje in je onderbewustzijn. Dus, sta je voor een moeilijke keuze? Houd dan een tijdje bij wat je dromen je vertellen. Na een tijdje kun je wellicht zelf je dromen duiden of kun je ze interpreten hoe een droom je kan helpen om stappen te zetten. Je begrijpt wat de droom jou wil laten zien.

~Zet jezelf bovenaan jouw lijstje! Wie ben jij, wat wil jij?
Het gebeurt nogal eens dat je leeft naar de wensen, waarden, normen en verwachtingen van anderen. Je ouders, vrienden, social media, leraren enzovoort. Realiseer je echter dat het jouw leven is en jij de keuzes moet maken die bij jou passen. Heb vertrouwen in jezelf. Wie je bent en wat je kunt. Volg je eigen hart en ga voor jouw geluk.

~Je innerlijk kind. Wat wordt hier altijd toch mee bedoeld… Heel kort gezegd; kijk eens naar hoe jij zelf als kind hier op zou reageren. Toen je nog een kind was dacht je niet na over wat je deed. Je luisterde gewoon naar je gevoel. Eenmaal volwassen ben je meer en meer op je verstand gaan vertrouwen. Kiezen met je hart ben je eigenlijk uit het oog verloren. Dus, sta je voor een keuze? Haal dan het kleine kind van vroeger weer naar boven en doe als toen. Reageer spontaan zonder erbij na te denken. Zeg: “Ja, dat vind ik leuk”. Klaar! Hoe simpel en zeker achteraf ontspannend en onverwacht fijn kan het zijn.

Voorbeeld wat je zou kunnen tegenkomen; Stel je zou graag willen gaan dansen op de dansvloer. Maar wat zegt je verstand?

 1. Ben je hier niet te oud voor?
 2. Wat als je er totaal geen aanleg voor hebt?
 3. Wat zullen andere mensen daarvan vinden?
 4. Maak ik mezelf niet belachelijk?
 5. Ik kan het maar beter niet doen, dat is veiliger.

Wat is het resultaat? Je luistert naar alle bezwaren in je hoofd en uiteindelijk onderdruk je je gevoel. Hoe kun je ooit vertrouwen op je gevoel als je het niet de kans geeft te groeien?
Je gevoel spreekt altijd, maar je verstand stopt zijn vingers in je oren en roept keihard: “Lalalala, ik hoor het lekker niet!”
Draai dat nu eens om: Net als een kind; lalala ik luister nu eens niet naar mijn hoofd en ik ga mijn gevoel volgen, ik ga de dansvloer op, ik ga genieten en wat een ander denkt, so be it. Dit is mijn gevoel!
Ik weet zeker dat je zelfvertrouwen als je het gewoon gedaan hebt daarna een stuk sterker is geworden. Ongeacht of het ‘goed’ was, puur het feit dat je het wel gedaan hebt!
Tegenwoordig laten we anderen rondom ons veel te veel bepalen wat we wel niet zouden moeten doen.

Je gevoel gaat uit van liefde (wat je wilt), je verstand gaat uit van angst (wat je denkt te verliezen.)
Het gaat om het vinden van de juiste balans. Alleen jij kunt bepalen waar je balans ligt tussen liefde en angst. En alleen in die balans vind je rust.

Nog wat redenen waarom je intuïtie, je hart volgen belangrijk is :

 • Als je in contact staat met je intuïtie, dan wordt het leven interessant! Jij wordt daardoor ook enthousiast en betrokken. Je wil meedoen en je wil betrokken zijn! Vanaf het moment dat je bij alles een gevoel van enthousiasme ervaart, weet je dat je je hart aan het volgen bent.
 • Het hart, waar je intuïtie leeft, verbindt je met anderen, zoals mensen die je liefhebt en mensen die je moet leren kennen. Het hart verbindt je met al het andere leven op aarde.
 • Je intuïtie, oftewel je spirit, geeft je inspiratie! ‘Geïnspireerd’ betekent ook letterlijk: ‘in spirit.’
 • Het is als een duwtje in je rug. Opeens word je gedragen. Je doet dingen automatisch zonder dat het moeite kost. Bijvoorbeeld uit bed springen, je netjes omkleden of een vriendelijke daad.
 • Het hart laat jou al het goede in anderen zien.
 • Je wordt dankzij je hart / intuïtie ontvankelijk voor alle unieke mogelijkheden die het leven aan jou presenteert. Je wordt dus ontvankelijk voor de kansen en cadeaus, bijvoorbeeld om de wet van aantrekking te vervullen.
 • Het is de stem van je hart die jou laat weten dat alles goed komt. Het hart/je diepste bewustzijn is van nature kalm, sterk, helder en vredig.
 • Je kunt de beste en mooiste dingen van deze wereld niet zien of aanraken. Je kunt ze alleen met je hart voelen (Helen Keller).
 • Wat jouw hart je vertelt, is de zin in je leven en van je leven (je missie).
 • Het hart is waar je boven je problemen, beperkingen, twijfels en angsten uit kunt stijgen. Het onmogelijke wordt mogelijk.
 • Het openen van je hart is de sleutel voor een voldaan, rijk en succesvol leven. Je krijgt dan een gepassioneerd leven vol zin en betekenis. Je doet dan datgene waarvoor je geboren bent.

Volg je hart, want dàt klopt – letterlijk en figuurlijk. Je gevoel is het beste kompas dat je hebt!
Misschien dat bovenstaand je een stukje op weg kan helpen.

Ga eens op een ontdekkingsreis naar het binnenste van jezelf
Jan Backus

Dank je wel voor het lezen van dit blog.

Sonja Backus
Tarot Mediator

(Alle blogs zijn geschreven door eigen ervaring, informatie via gelezen boeken, opleidingen, cursussen, internet en gesprekken met derden. Een blog met eigen interpretatie. Voor vragen of opmerkingen kun je altijd een mail sturen naar sonja@praktijkaquila.nl)