Wat is nu eigenlijk heldervoelend/wetend/horend/ruikend of zien?

Wat is nu eigenlijk heldervoelend/wetend/horend/ruikend of zien?

Heldervoelen:
Heldervoelend is het voelen van fijngevoelige energieën. Dit kunnen allerlei soorten energieën zijn, de energieën van de buurt waar je bent, maar ook de gevoelens en sentimenten, sferen en blokkades van mensen. De energieën die opgemerkt worden zweven als het ware op die plek rond. Zo heeft iedere woning een andere ambiance, dat bepaald wordt door de bewoners van de woning. Deze energie kan nog lang blijven hangen als de bewoners zijn verhuisd en er nieuwe mensen zijn ingetrokken. Veel mensen zijn heldervoelend zonder dat zij het zelf weten.
Heldervoelenden zijn vaak ook hooggevoelig of hoog sensitief.

Wat kun je voelen: als voorbeeld:

 • Voelen van energieën met de hand
 • Voelen van energieën elders
 • Voelen van kleuren als communicatiemiddel
 • Voelen van natuurwezens
 • Voelen dat iemand dood gaat (engelen)
 • Voelen van anderen (gevoelens & emoties) (empathie)
 • Voelen dat iemand naar je kijkt
 • Voelen van dingen die bij je passen

Helderweten:
Iemand die helderwetend is, heeft een zeer hoog ontwikkelde intuïtie. Helderwetend is precies wat het woord zegt: ‘het gewoon weten dat iets zo is, ook al is daar geen enkele rationele grond voor’. Het gaat veel verder dan alleen het buikgevoel. Zij die helderwetend zijn, hebben toegang tot meer kennis dan de gemiddelde niet helderwetende mens, omdat het weten zuiver en diep is.
Letterlijk is helderwetend: ‘het antwoord weten’. Bij helderwetendheid krijgt de persoon een oplossing binnen. Helderweten is eigenblijk een totaal gevoel krijgen van een voorval of een persoon. Het is een combinatie van helderziend, helderhorend en heldervoelend. De persoon weet zo goed als zeker dat het klopt, zonder dat goed te kunnen verklaren. Het helderweten lijkt niet ergens vandaan te komen, het komt niet voort uit gevoel of intuïtie, maar uit ‘het niets’. Een helderwetend persoon kan energie of trillingen omzetten in woorden of beelden. Helderwetendheid komt weinig voor.

Helderhoren:
Helderhoren is het horen van geluid dat niet hoorbaar is voor de normale mens. Het is een geluid dat buiten het normale geluidsspectrum valt. Het zijn geen hogere of lagere tonen, maar ander soortige tonen. Iemand die helderhorend is kan dit opvangen. Het lijkt soms wel alsof het wordt ingefluisterd. Het hoeft niet altijd in de oren te zijn. Het komt ook voor dat het in jezelf gehoord wordt.

 • Helderhorens laat je via je gedachten een stem horen in je hoofd.
 • Helderhorend daarbij hoor je duidelijk een stem in je gedachte die je iets zegt.
 • Bij helderhorend is het niet onze eigen gedachte, maar een stem van gene zijde of een stem van iemand die nog leeft, die wij helderhoren.
 • Helderhorend kan storend werken bij mensen die last hebben van stemmen in hun hoofd. Helderhorend lijkt vaak op onze eigen stem, of je hoort duidelijk praten in je hoofd.
 • Helderhorend komt bij meer mensen voor dan ze zelf soms in de gaten hebben.

Als jij iemand bent die in discussie gaat in zich zelf met zichzelf, dan heb je grote kans dat je niet met jezelf aan het praten bent, maar met iemand anders, zoals je begeleider. Je bent dan helderhorend. De stem kan totaal anders aandoen dan je eigen stem, maar af en toe lijkt hij heel veel op je eigen stem, maar geeft het jou raad en visie of zegt je dingen over iemand anders, situaties of wat je in de gaten mag houden.
Stel dat je in je hoofd beluistert “je moet hier links af “. Dit is een aanwijzing die jou in je hoofd zegt dat je opeens links af moet gaan in plaats van dat je recht door moet gaan. Het gebeurt ook zonder dat jij hieraan denkt , dus zonder dat je in je eigen gedachte zit te praten tegen jezelf, hoor je dat plotseling in je hoofd.

Deze stemmen kunnen dus van je gidsen afkomen, van iemand die is overgegaan, of van iemand die nog leeft. En dat laatste klinkt misschien een beetje gek of merkwaardig, maar dat is het niet zo. Zo zijn er mensen die dus gedachten van iemand anders eenvoudigweg opnemen en ze dan ook glashelder iets horen zeggen, en wat blijkt als je het ze vraagt, dat ze dit namelijk wel gedacht hebben. Je zit dan als het ware op de zelfde golflengte.
Ook komt het wel eens voor dat je net alvorens je in slaap valt eensklaps een stem hoort in je gedachte. Dit komt omdat je net voordat je in slaap valt op een andere frequentie zit. Waardoor je dit kan horen.

Helderhorend trainen
Training van helderhorend kan je doen als volgt. Probeer je gedachte te stillen. Ga dus niet nadenken. Is soms heel erg moeilijk, kost ook vaak wat oefening, en stel dan een vraag in jezelf. Wacht dan of je antwoord erop krijgt. Nogmaals het zal niet een twee drie lukken, omdat je geneigd bent om zelf gelijk na te denken, dus tracht te trainen om je eigen gedachte eerst te stillen en dan de vraag te gaan stellen. Intuïtie speelt hierbij ook een rol, dus dat je zelf eigenlijk al automatisch antwoord geeft via je eigen intuïtie. Helderhoren is dus in feite, iemand in je gedachte horen die tegen jou praat, adviseert of je dingen verteld van wat je het beste kan doen, waar je rekening mee kan houden. Ben je er niet bekend mee, dan kost het dus inderdaad flink wat oefeningen.

*Wellicht een tip om met stilte te leren omgaan is te gaan mediteren.

Helderzien:
Je hebt erg helderziende mensen die geesten, gidsen, dieren en overleden personen zien als ‘echte/ levende’ mensen. Soms zien zij niet eens het verschil tussen een levend en een overleden persoon. Dit kan dus erg ver gaan. Een helderziende kan vaak in verleden, heden en toekomst kijken. Een helderziende heeft daarmee de beschikking over meer informatie dan de gemiddelde niet helderziende mens. Helderziendheid kan zich ook laten gelden door scherpe interne (zesde chakra) beelden van andere werelden, dimensies of situaties, zonder dat men verdere informatie heeft over het verleden of de toekomst.
Welke mogelijkheden zijn er?

 • De toekomst zien
 • Zien van beelden bij objecten (psychometrie)
 • Het kunnen kijken in het menselijk lichaam en zo de kwalen vaststellen van organen
 • Het doorkrijgen van symbolen
 • Het zien van entiteiten (geesten/engelen), lichtbollen, lichtpuntjes, lichtflitsen, lichtkolommen, lijntjes, X-lichten, smogslierten, lijnen & vormen en een sluier en allerlei andere lichtverschijnselen
 • Het zien van aura’s, karakters en gevoelsexpressies in gezichten
 • Het zien van energetische of paranormale ufo’s (ruimteschepen)
 • Het zien van ruimtewezens
 • Het zien van natuurwezens
 • Het zien van gezichten die vervormen in andere gezichten

Je hebt ook helderzien op een iets minder extreem level en dat is helderzien in jouw hoofd. Het lijkt in het begin dus erg veel op fantasie en verbeelding, maar als je het vaak genoeg navraagt en uittest weet je beter. Met jouw derde oog voeg je in je hersenen of op je netvlies iets toe aan de ruimte waar je nu naar kijkt en zie je een overleden persoon/ gids/ dier staan. Dat is dus ook helderziend zijn. Soms gaat je referentiekader overigens niet ver genoeg en zie je de entiteiten wel, maar zullen ze je doen denken aan een bekende (bijv. overleden persoon). Dit betekent omdat deze entiteit daar het meest op lijkt. Wanneer je dit uitspreekt naar iemand die die overleden persoon waarschijnlijk kent, spreek dan de globale karaktereigenschappen en uiterlijk uit. Je zult zien dat het dan overeen komt. En soms hebben entiteiten gewoon lol en maken ze zichzelf kenbaar als cartoon. Dan kun je gewoon zeggen dat diegene erg humor heeft en dat hij zich niet wil laten zien. En misschien ken je die cartoon, wat zegt het jou?
Je hebt trouwens ook nog op een ‘tussenniveau’ helderzien. Dat is iets zien in je ooghoek. Let er dan op wat je het meest zag. Een kleur shirt? En wat voor gevoel kreeg je erbij? Aan wie deed het je denken? Ook kun je gewoon je gids hebben gezien die toch zo vaak bij je is.
Het is ook mogelijk om helderziende dromen te hebben.

Aura’s
Aura’s zijn energieën die je kan waarnemen met het blote oog. Je kunt ze zien als trilling, één die lijkt op trilling van warmte bij de kachel, maar ook met kleuren. Wat die kleuren betekenen verschilt eigenlijk per persoon. Je kunt wel de onderstaande veelbekende lijst aanhouden, maar soms zijn je ogen niet eens genoeg getraind om alle kleuren goed te zien en zie je de best waarneembare kleur. Het waarnemen van een kleur kan betekenen dat er goede balans in is, teveel of onderbalans in is. Dit hangt af van wat jij erbij voelt.

 • Groen= de hartchakra. Harmonieus zijn.
 • Rood= de wortelchakra. Geaard en verbonden zijn.
 • Oranje= de sacraalchakra. In emotionele balans zijn.
 • Geel= de navelchakra. Zelfwaardering hebben.
 • Blauw= de keelchakra. Jezelf kunnen uiten.
 • Donkerpaars= de derde oog chakra. Goed kunnen visualiseren en intuïtie gebruiken.
 • Lichtpaars= de kruinchakra. In balans en één met de wereld zijn.

Je kunt ook aura’s bij objecten waarnemen. Dan hangt hier een energie aan van de vorige eigena(a)r(en).

Helderruiken:
Wat een helderruikend persoon ruikt zijn niet de normale geuren die algemeen aanwezig zijn, maar energieën die in duidelijke geur worden omgezet. De persoon ruikt iets wat een ander niet kan ruiken. Waar de energie van wat er geroken wordt vandaan komt is niet altijd bekend. Het lichaam of een deel van het lichaam (ook ieder orgaan of gezwel) straalt energie uit (in de aura/uitstraling/energieveld van de persoon), wat opgevangen kan worden door een helderruikend persoon. Maar niet alleen het lichaam of delen van het lichaam zenden energie uit, alles zend energie uit.

Iedereen heeft wel een typische geur. Zoals die vriendin waarbij haar hele huis ruikt naar iets ruikt en zij dezelfde geur altijd maar met zich meedraagt, inclusief in haar auto. Wanneer zo’n persoon overleden is en bij jou langskomt, bestaat er de kans dat je plotseling haar geur ruikt.
Je ruikt dus plotseling een geur in een kamer of een plaats of bij een persoon die er eigenlijk niet is. Je ruikt dit voor even en dan verdwijnt de geur. De geur kan heel negatief aan voelen of positief. Meestal als je een geur ruikt krijg je iets in je gedachten naar binnen waar het mee in verband staat.Dit geldt niet alleen voor de typische parfumgeuren, maar ook voor sigaretten- of alcoholgeuren. De geest/ overleden persoon brengt met zijn energie dit kenmerk over op jou zodat jij waarneemt dat hij/ zij er is. Hier kom ik ook terug op eerdergenoemde: soms is in jouw geval de geur van de bepaalde overledene de enige manier dat je hem zou herkennen, dan komt het ruiken door, ook als je die normaal nooit hebt.

Iemand die helderruikend is, ruikt vaak maar een deel of enkele van de onderstaande mogelijkheden van het paranormaal ruiken.

Welke mogelijkheden zijn er?

 • Ruiken van ziektes
 • Ruiken van tekorten
 • Ruiken van de geur van een overleden iemand
 • Ruiken van een geur dat iemand gaat overlijden
 • Ruiken dat iets niet goed/gezond is
 • Ruiken van dingen die je ziet

Door dit overzicht van heldervoelend/wetend/horend/ruikend en zien, zijn de betekenissen wellicht wat duidelijker.

Ga eens op een ontdekkingsreis naar het binnenste van jezelf
Jan Backus

Dank je wel voor het lezen van dit blog.

Sonja Backus
Tarot Mediator

(Alle blogs zijn geschreven door eigen ervaring, informatie via gelezen boeken, opleidingen, cursussen, internet en gesprekken met derden. Een blog met eigen interpretatie. Voor vragen of opmerkingen kun je altijd een mail sturen naar sonja@praktijkaquila.nl)

Facebooklinkedinmail