Maand van de Spiritualiteit

Maand van de Spiritualiteit

Van 1 tot en met 28 februari 2021 is de Maand van de Spiritualiteit.
De maand van de spiritualiteit is een initiatief van Happinez, omroepvereniging KRO-NCRV en VBK (uitgeversgroep).
Traditiegetrouw wordt tijdens de Maand van de Spiritualiteit het Beste Spirituele Boek van het afgelopen jaar gekozen.

Zelf was ik aan bladeren in een spiritueel tijdschrift en was ik aan het bedenken wat is het nu eigenlijk precies; spiritualiteit. Hoe zie ik het zelf?
Hoe vaak hoor je niet; ik ben spiritueel. Of ik hou me met spirituele zaken bezig enzovoorts. Voor iemand die weinig hiermee bezig is of heel rationeel is, kan ik me voorstellen dat het al snel zweverig of ontoereikend overkomt.

Spiritueel… om eens te kijken wat Wikipedia hiervan zegt is het volgende; Spiritualiteit heeft in de breedste zin te maken met zaken die de geest (Latijn spiritus) betreffen. Het woord wordt op vele manieren gebruikt en kan te maken hebben met religie of bovennatuurlijke krachten, maar de nadruk ligt op de persoonlijke innerlijke ervaring.

Encyclo dan: de spiritualiteit zelfst.naamw. (v.) Uitspraak: [spiritywali’tɛit] iets dat op het geestelijke gericht is.
Ik kan me voorstellen dat je dan denkt: Dat Iets, wat is dat iets dan?

Bijna 25 jaar ben ik bezig met tarot en lenormand kaarten leggen, numerologie, interesse in astrologie, reiki, psychometrie, stenen en nou ja eigenlijk alles wat hierbij past, ik vind dergelijke onderwerpen gewoon reuze interessant. De laatste jaren leer ik ook steeds meer om keuzes te maken vanuit mijn gevoel.
Ik leer nog steeds bij, mede door diverse opleidingen, cursussen en workshops die ik heb gevolgd.
Dat ik spiritueel bewust ben, mag ik ondertussen wel zeggen. Maar ik hou niet van hokjes. De één is rationeel, een ander nuchter, gevoelig, sensitief, intuïtief of noem het maar op. Ik ben van alles een beetje en dat maakt wie ik ben. Voor mij wil spiritueel zeggen dat je een bepaalde bewustwording hebt met betrekking tot het (je) leven. Wat is het doel van mijn of iemands anders zijn / haar leven, of wat is de zin van het leven, klinkt wellicht wat zwaar maar dat is het niet. Ook ik sta gewoon met twee benen op de grond. Ik hou me meer bezig met de binnenkant van de mens dan het uiterlijke vertoon. Tuurlijk, in eerste instantie kijk je naar iemands uiterlijk en heb je wellicht al snel een oordeel of veroordeel klaar, maar uiteindelijk is het de binnenkant die het belangrijkste is, dat is wat telt. Ik ben nieuwsgierig en sta open voor nieuwe ideeën, ervaringen, theorieën, mensen en levenswijzen. Overal kan ik van leren, wil ik over leren en door deze houding vind ik veel dingen interessant, dat maakt voor mij het leven boeiend.
Ik ga voor diepgang en misschien kun je dat zien als het zoeken naar de zin van het leven, waarom doe je dit of waarom reageert iemand zo. Voor mezelf is het een zoektocht die, denk ik, je hele leven een rol speelt.
Maar ook om bij een ander, om diegene als het ware een (liefdevolle) spiegel voor te houden zodat hij of zijn inzicht kan krijgen waarom hij of zij zo reageert of wellicht een volgende stap kan nemen om verder te kunnen. Zodat hij of zij een bewustwording kan krijgen in iets, wat in zijn of haar leven bruikbaar is. Ik gebruik zelf hiervoor de tarot kaarten. (wat tarot is precies kun je elders lezen op deze website)
Dit op een, down to earth, nuchtere en realistische wijze.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is lotus-461809_960_720.jpg

In deze onrustige tijden waarin je letterlijk weinig naar buiten kunt, is het wél een goede periode om figuurlijk naar binnen te gaan. Deze tijd gooit zekerheden die we dachten te hebben overboord. Sommige veranderingen zijn prettig en sommige veranderingen overkomen je.
Je zult ermee moeten dealen. Kun je moeilijk met veranderingen omgaan dan kan het lastig zijn om positief vooruit te kijken. Mensen focussen meestal eerst op het verlies en pas later op de winst. Dat kan je somber en bang maken en je belemmeren.
Wat kan helpen zijn bijvoorbeeld, rituelen of gewoontes die je je aanleert om weer meer bij jezelf te kunnen komen. Bijvoorbeeld mediteren, een ochtend ritueel of een bewuste dagafsluiting.
Ga eens bij jezelf na; Wie ben jij eigenlijk ? Leef jij jouw leven op de manier zoals je het wilt? Heb je je aangepast aan omstandigheden, leef jij je leven omdat het zo hoort of door bijvoorbeeld tradities in je familie? Wat vind jij belangrijk in je leven? Wat zou je nog heel graag willen en hoe zou je dat kunnen bereiken?
Probeer eens te bedenken welke veranderingen jij in positieve zin aan zou kunnen brengen? Wat kun jij nog gaan ontwikkelen? Wat kun jij doen in de toekomst? Stel je vragen aan jezelf op een positieve wijze.
Zodra jij jouw energie en mindset veranderd, kun je weer een richting aan jezelf geven en creëer je voor jezelf een positief gevoel. Wellicht kun je het concreter maken door een doel voor jezelf neer te zetten. Schrijf het op zodat je de focus erbij houdt.
Uiteraard wil het niet zeggen dat je je alleen maar positief moet voelen, denken of altijd positief moet zijn. Maar het is aan jou hoe je met minder positieve periodes omgaat, kijk naar wat het je liet zien, wat heeft het je geleerd, hoe ben je gegroeid?
Na een slechte of mindere periode, waardeer je meer het positieve én ben je waarschijnlijk een stuk gegroeid qua mindset.
Zorg voor veerkracht, alles gaat voorbij, alles verandert, het is zoals het gaat en dat is eigenlijk een soort van oké.
(Dat doet me denken aan zes jaar geleden toen ik een tatoeage liet zetten, een adelaarsveer, een mevrouw vroeg of ze mocht kijken onder het tatoeëren, haar reactie; een mooie veer, jij bent een vrouw met veerkracht. Nooit ben ik die reactie vergeten en veerkracht heb ik nodig gehad)

In stilte kun je het beste aandacht geven aan jezelf, je bewust zijn van het hier en nu, of ga eens schrijven over – naar jezelf. Sta eens bewust stil bij je eigen leven. Een ander kan je leven niet leiden dat kun jij alleen, jij zal het moeten doen en als je hulp nodig hebt zul jij het moeten vragen.

Bij deze vragen ben je bewust met jezelf bezig en krijg je misschien een heel ander inzicht in jezelf of voor jouw leven. Is dit spiritualiteit? Zeg het maar zelf… bewuster zijn, bewustwording vinden in jezelf, het leven anders bekijken dan je voorheen deed. En of je je nu bezig houdt met tarot, het boeddhisme, pendelen of wat dan ook, ieder doet de dingen zoals hij of zij het wil doen.
De laatste jaren zijn mensen steeds bewuster (met zichzelf) bezig, dat kun je spiritueel noemen of een bewustwording van jezelf. Noem het waar jij je prettig bij voelt.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is lotus.jpg

Ik zie het leven als de groei van een Lotusbloem.
De mens groeit vanuit een onbewust leven (de wortels in de modder) via zijn levenspad, alles wat je tegenkomt op je pad voor innerlijke groei (de lange steel) naar het bewustzijn.
(de geopende lotusbloem)

Het kunnen zijn wie je daadwerkelijk bent, prachtig, oprecht en sterk met een open hart.

Ga eens op een ontdekkingsreis naar het binnenste van jezelf
Jan Backus

Dank je wel voor het lezen van dit blog.

Sonja Backus
Tarot Mediator

(Alle blogs zijn geschreven door eigen ervaring, informatie via gelezen boeken, opleidingen, cursussen, internet en gesprekken met derden. Een blog met eigen interpretatie. Voor vragen of opmerkingen kun je altijd een mail sturen naar sonja@praktijkaquila.nl)

Facebooklinkedinmail