De Maan (en de Maan in de Tarot)

De Maan (en de Maan in de Tarot)

In de tarot kom je verschillende maanen tegen.
Uiteraard de Tarotkaart de Maan, maar ook in bijvoorbeeld de Hogepriesteres zijn verschillende manen te zien.

De Maan
De maan wordt ook Luna genoemd. De maan is de enige natuurlijke satelliet van de Aarde en is 1 van de 5 grootste manen van ons zonnestelsel. De maan is veel kleiner dan de aarde en door de afstand die ter vergelijking met andere planeten dichtbij is, kunnen we de maan goed zien. De gemiddelde afstand is 384.400 kilometers. Als enige hemellichaam draait de maan om de aarde.
De maan heeft een geringere zwaartekracht dan de aarde , op de maan weegt alles 6 x zo weinig als op de aarde.

De maan van invloed
Eb en vloed ontstaan doordat de aantrekkingskracht van de maan op de ene kant van de aarde groter is dan op de andere kant. Zo’n getijdenwerking treedt dus uitsluitend op in zeer uitgestrekte water massa’s en niet bv in een tuinvijver of een glas water.
De maan beïnvloedt de waterhuishouding op aarde, daarom is het niet onwaarschijnlijk dat dit ook effect heeft op ons lichaam en onze emoties. Wij mensen bestaan voor ongeveer 70% uit water en andere vloeistoffen.
Wat wellicht ook geen toeval is dat de gemiddelde menstruatiecyclus ongeveer even lang duurt als de schijngestalten cyclus van de maan. De cyclus van de maan wordt gezien als een natuurlijk cyclus van opbouw, groei, volle bloei, dan weer afbouwen en loslaten.

Maanfases
1) Donkere en nieuwe maan
In deze fase is de maan voor ons onzichtbaar. De periode tussen afnemende maan en wassende maan die zo’n vier dagen duurt, twee dagen dat de maan onzichtbaar is (donkere maan) en 2 dagen daarna ( de nieuwe maan) De kracht is dan op haar laagste punt.
De donker maan is geschikt om te mediteren, te reflecteren, om tot jezelf te komen en te bezinnen.
De nieuwe maan is geschikt om nieuwe plannen te maken, goede voornemens te beginnen en wensen uit te spreken. De ontgiftende werking is nu groot dus een sapdag is dan ook een goede dag.
Niet geschikt om: veel van jezelf te vragen.

2) de Wassende maan
(wanneer je een P kan maken, premier maan)
De maan groeit nu tot volle maan, verdeeld in het eerste kwartier (tot halve maan) en het tweede kwartier ( van halve maan tot volle maan)
Deze periode duurt van 3 dagen na nieuwe maan tot 3 dagen voor volle maan.
Een periode om de plannen van de nieuwe maan te onderzoeken en ontwikkelen en kansen te grijpen. Opnemen, opladen, vernieuwen, uitrusten en dingen naar je toetrekken. De aarde ademt in. Groei en ontwikkeling.
Wassende maan is geschikt om te ondernemen, te trouwen, te bevallen, aan te komen, te sporten bij te komen, te werken aan relaties, studie werk. Alles wat het lichaam opbouwt en sterkt werkt dubbel zo goed.
Niet geschikt om: wonden te genezen, vlekken te verwijderen, af te vallen.

3) Volle maan
De maan staat als een heldere volle bol aan de hemel. De periode waarin de kracht van de maan het grootst is. Twee dagen voor en twee dagen na het hoogtepunt is een actieve fase waarin emoties boven worden gehaald.
Mensen kunnen gaan slaapwandelen, of juist niet kunnen slapen of intens dromen, conflicten die sluimeren die tot uitbarsting komen. Vooral kinderen en mensen die (hoog)gevoelig zijn kunnen emotioneler zijn. Veel mensen voelen zich nu energiek, creatief en wellustig, maar helaas is er ook meer geweld en een hoger alcohol- en drugsgebruik.
Volle maan is geschikt om: sociale uitjes te hebben, te vrijen, zwanger te raken, helderziende waarnemingen te hebben, een laatste zetje te geven om doelen te bereiken, te werken met geneeskrachtige kruiden en planten (die nu de meeste kracht hebben), kristallen ‘op te laden’ in het maanlicht.
Niet geschikt om: bij te slapen, bomen te snoeien, operaties te ondergaan (want bloedingen kunnen heviger zijn), te herstellen van ziekte.

4) Afnemende maan
(wanneer je een d kan maken, dernier maan)
De linkerhelft van de maan is nog te zien, maar de sikkel wordt steeds kleiner naarmate het derde en vierde kwartier verlopen. Bij afnemende maan is het tijd om op te ruimen, af te stoten, afscheid te nemen, knopen door te hakken en negatieve invloeden in je leven los te laten. Afnemende maan spoelt uit, zweet uit en ademt uit, droogt, nodigt uit tot activiteit en het aanwenden van energie.
Afnemende maan is geschikt om: een slechte gewoonte af te leren, af te kicken van verslavingen, gewicht te verliezen, een relatie of vriendschap te beëindigen, operaties te ondergaan, bomen te snoeien, schoon te maken, in de tuin te werken.
Niet geschikt om: in gewicht aan te komen, nieuwe projecten te beginnen.

Meningen zijn verdeeld over welke invloed de maan wel of niet heeft.
Het ontkrachten van maanmythes kun je aan de wetenschap overlaten. Er is geen relatie tussen de stand van de maan en menselijk gedrag of welbevinden, concludeerden wetenschappers Ivan Kelly, James Rotton en Roger Culver van de University of Saskatchewan begin jaren negentig. Ze zijn verantwoordelijk voor het grootste wetenschappelijke onderzoek naar de effecten van de maan dat ooit is gedaan.
Aandachtspunt voor de wetenschapper wat een mysterie blijft: de vrouwelijke menstruatiecyclus. “Die is bijna net zo lang als de maancyclus en dat is nooit goed onderzocht.
Ondanks al het wetenschappelijke onderzoek dat is verricht, zijn er toch veel mensen die wel geloven in de kracht van de maan. De astrologie heeft een totaal andere mening en gelooft heilig in het verband tussen de maan en onze gezondheid.
Info o.a. Internet Happinez

De Maan in de tarot bij de grote arcana kaarten

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 2-de-hogepriesteres-1.jpg

De Hogepriesteres II is verbonden met de Maan.
Je ziet een kroon met de drie maanstanden.
Wassende maan, Volle maan en Afnemende maan. De maan staat voor onze ziel. Onderaan afgebeeld op de kaart waar een maansikkel staat afgebeeld.
Vanaf de conceptie neemt de ziel alles op als een spons. In ons onderbewuste zitten onze onbewuste angsten, die we hebben meegemaakt en dus nog in onze ziel zitten.
De maan staat dan ook voor het onderbewuste. Vanaf het moment dat je hiervan bewust wordt kun je hieraan gaan werken.

Kaart XVIII zegt het zelf al: De Maan

Deze kaart gaat over onbewuste angsten. Met de Maan bevindt je je in de sfeer van de nacht. De diepste sferen van het onderbewuste. Onze emoties en stemmingen resoneren (trillen) mee in de maanfasen. Steeds weer zullen diepere lagen van ons onderbewustzijn en hogere lagen van ons bovenbewuste zich aandienen en elke keer zullen we als de kreeft aarzelen om vooruit te gaan naar het licht of beschermd te blijven in het donker. In het donker heb je geen helder (in) zicht en weet je niet wat je kan tegenkomen. In het donker ziet alles anders uit dan als het licht is. Zodra het donker wordt kan alles wat angstiger lijken, de angst zijn vaak de schaduwen die ‘enge’ beelden laten zien of laten voelen. Niet altijd weet je waar deze gevoelens vandaan komen, dit kan met gebeurtenissen uit het verleden te maken hebben. Als je door je angst heen durft te gaan kan dit vervelende gevoel verdwijnen.
In deze kaart zie je een vrouwelijk gezicht in de maan met 32 stralen, de helft van 64 dus je ziet de halve waarheid. De Maan bevindt zich tussen de aarde en de Zon.
En weerspiegelt slechts.

Ga eens op een ontdekkingsreis naar het binnenste van jezelf.

Jan Backus

Dank je wel voor het lezen van dit blog.

Sonja Backus
Tarot Mediator

(Alle blogs zijn geschreven door eigen ervaring, informatie via gelezen boeken, opleidingen, cursussen, internet en gesprekken met derden. Een blog met eigen interpretatie. Voor vragen of opmerkingen kun je altijd een mail sturen naar sonja@praktijkaquila.nl)

Facebooklinkedinmail